Nyåret 2013

Nu har ljuset vänt och dagarna blir längre minut för minut. Det känns i kroppen, märks i luften och pockar på i drömmar och planer. Våren kanske är långt borta ännu, vi får förhoppningsvis uppleva fler härliga snöstormar än, då vi pulsar upp till knäna i snö för att komma till vedboden eller för att hinna i tid till bussen.

Busshållplatsen ligger invid Mälarvägen. Tidigt på morgnarna lyser bara en gatlykta medan bilarna strömmar förbi. En morgon räknade jag på fem minuter till 30 stycken, alla med en enda person i. Sedan kom bussen. Chauffören hade nog vant sig vid att inte behöva titta efter så noga, för jag fick hoppa fram och vifta med båda armarna för att han skulle lägga märke till mig och stanna. Vi var tre stycken som delade på 52 platser. Än så länge har den vanliga pendlaren råd med bensin. Själv väljer jag bussen av princip och tror att fler kommer att finna tjusningen med den snart. Bloggbild v52

Medan jag står och väntar på bussen eller sitter på färden in mot staden rör sig många tankar om framtida möjligheter i mitt huvud. Det är allt från vardagliga beslut om matinköp, till mer strukturella idéer om om- och tillbyggnader i huset, till planläggning för kommande års odlingssäsong och växtföljd, till omvälvande världshändelser.

I höstas gjorde jag en del förberedelser, jag planterade frön som behöver frost och nedfrysning för att gro och samlade mer material och utrustning. Nu är det dags att inventera fröbeståndet, se över redskapen och läsa alla artiklar och böcker om odling som jag lagt undan för dessa mörka och kalla dagar. En bok som står högt på listan är ”Edible Forest Gardens” som jag skaffade för ett par år sedan men bara har nosat på än så länge. I april ska jag gå en kurs i ämnet för att lära mig mer ingående om växter som passar att använda i matskogar på våra breddgrader. Vi har några fruktträd och bärbuskar än så länge och planerar att ägna en stor del av våra resurser i år åt att plantera mer sådana. Jag vill också hitta bra växter till mellanlagren så att vi så småningom kan skörda på alla nivåer.

Inte bara de traditionellt ätbara växterna står på listan för plantering. För att bygga bättre jord, bevara vatten, skapa skugga och vindskydd samt miljöer för biologisk mångfald behöver vi plantera vanliga ädellövträd, buskar av alla slag samt gräs och örter. Jag ser fram emot att kunna hämta allt mer av det vi behöver för vår vardag ur naturen, allt från ved och fiber till mat och mediciner.

Det är inte bara för att det är bekvämast att ha allt inom räckhåll, det är också för att gamla kunskaper om självhushållning på alla nivåer behöver bevaras och utökas. I vårt samhällssystem som inom en överskådlig framtid verkar stadd i osäker utveckling gällande energiförsörjning och ekonomisk stabilitet tror jag att vi behöver återvända till ekologin i vårt närområde för att trygga våra verkliga behov. Vi vinner alla på att skaffa oss kunskaper och förmågor som stöttar och upprätthåller allt slags liv och därmed skapar lokala resurser.

Det finns många luckor att fylla, vare sig det är på bussen eller i trädgården eller på kunskapsområdet. Jag har tillit till att allt är till det bästa och att ”den fulländade frukten av ett kärleksarbete bor i skörden och den kommer alltid i rätt årstid”.

Det här inlägget postades i Blog. Bokmärk permalänken.