Mosaikstugan

2015 Mosaikstugan

Spillkakel kan användas till mosaik och det är roligt både att göra mosaiken och att se vanliga möbler och saker bli lite mer originella. I Hirviland vill vi ju bland annat arbeta med återbruk av olika material och Mosaikstugan är ett exempel på hur det kan genomföras. Dessutom är det en rolig aktivitet att samlas kring och skapa saker medan vi utvecklar vår förenings strävan att utgöra en hållbar del av samhället.

Mosaikstugan arbetar i tre steg:

  1. Insamling av material: spillkakel i så många färger som möjligt och saker att lägga mosaik på
  2. Mosaiken: Krossa kakel, lägga ut kakelbitar i mosaik, limma fast bitarna och foga mosaiken.
  3. Användning eller försäljning: Föremålet med mosaik kan alltid komma till användning i Hirviland på något sätt (som det mesta) och skulle det finnas efterfrågan att köpa föremålet är vi i Mosaikstugan öppna för förslag.

Här kan du läsa historien om hur mosaiken började i Hirviland och om starten av Mosaikstugan.

Kompassbordet

Sommaren 2014 gjorde vi Hirvilands första mosaikbord. Bland allt spillkakel vi hade samlat ihop hittade vi en bit med en figurbild föreställande en kompass. Bordet vi hade att lägga mosaik på var ett runt bord som står i glasrummet på terrassen i Hirviland.

Ny 2.1

Vi bestämde oss för att lägga kompassbiten i mitten av bordet och utgå från den för att lägga resterande av mosaikens mönster med en pil i vädersträcket norr. Därför kallas det Kompassbordet.

2.3 Mosaikbord nr 2 Kompassbordet a Work in progress 2014

Så här såg det ut när vi lade ut alla kakelbitar i mosaiken på bordet och började limma fast dem.

 

 

2.5 Mosaikbord nr 2 Kompassbordet färdigt med fog och prydnadsföremål

I Hirviland finns mycket saker att dekorera om med, som t.ex. den här blå klotlampan och det blå fatet som matchar mosaiken.

 

2.6 Mosaikbord nr 2 Kompassbordet Där det nu står med utsikten

Så här står alltså kompassbordet på sin plats i glasuterummet.

 

Medlemmarnas mosaik i Hirviland

I entrén till Hirviland har det byggts upp en bra bänk av material från natur och återbrukssaker. För att matcha husets färg och den grönskande omgivningen var det dags att också färglägga bänken med lite hållbar mosaik =) Under sommaren 2015 har några olika besökare som varit på plats i Hirviland både lagt ut och limmat fast bitar. Tack Ergy, My och Markus. Sista limningen är snart klar och fogen ska på så fort limmet torkat! Det färdiga resultatet lägger vi upp bilder på här sen. Work in progress Hirvilands entrébänk:

5.0 Work in progress Hirvilands entrébänk

I köket i Hirviland står en användbar köksö som lämpade sig för mosaik. Däremot var utmaningen att göra ett mönster lite för svårt till en början…

6.0 Work in progress Hirvilands köksö

På årets sommarfest tog därför två deltagare tag i saken och började lägga ut ett fint solrosmönster som nu är avslutat och färdiglimmat. Tack Louva och Viola. Work in progress köket i Hirivland:

Mosaikstugan startar 2015

Föreningen Hirvilands vänners formellt sett första mosaikprojekt ”Mosaikstugan”, påbörjades med ett grundligt arbete på möblerna som skulle mosaikas.

7-8.1 Mosaikbord nr 7-8

Slipningen och målningen tog sin tid…

 

7-8.2 Mosaikbord 7-8

Bordens knoppar ska bli en rolig detalj och slipades därför också noggrant.

 

7-8.3 Mosaikbord nr 7-8

Inför sommarfesten 2015 var borden färdigmålade i en orange färg för att matcha signaturbitarna i glas (som även finns med på kompassbordet). På sommarfesten var mosaikstugan igång och de första bitarna började läggas ut och limmas på.

 

7-8.4 Mosaikbord nr 7-8 work in progress 100

Nu står borden i Mosaikstugan i Hirviland och projektet med att få dem klara pågår till slutet av nästa sommar.

 

Beställningsjobb

Mosaikbord nr 4 Yogaloftet beställningsjobb b close up

Mosaik på ett gammalt ”rökbord” har färger som matchar soffan i rummet.

Mosaikbord nr 3 Kristallblått beställningsjobb b close up

Turkosblå mosaik kommer till sin rätt på ett gammalt bord av björk. Infällt i mosaiken finns små glimmande pärlemorplattor.